Személyes Szolgálatod

Just another WordPress.com site

Hogyan használjuk a Compass-t?

Isten gyakran használja az utazás metaforáját a Bibliában arra, hogy általában az életet vagy a Vele való kapcsolatot leírja. A 23. zsoltárban Dávid úgy beszél az életről, mint egy olyan ösvényről, amelyen Isten vezet minket; és a halálról, mint egy völgyről, amelyen keresztülmegyünk. A Máté 7-ben Jézus szoros kapuról és keskeny útról beszél, amely az életre visz. János pedig azt mondja, hogy nincs annál nagyobb öröm, mint arról hallani, hogy gyermekei igazságban járnak.

Mint a legtöbb út, ez is szórakoztatóbb akkor, ha van útitársunk. Ráadásul erre az útra is igaz – mint bármely más új helyre való kalandozásra – hogy többet tudunk belőle kihozni, ha olyan valakivel megyünk, aki már járt ott korábban. Nagyon valószínű, hogy téged is valaki olyan vezetett Krisztushoz, aki maga is „átment már a halálból az életbe”. Kész volt – Isten kegyelméből – visszajönni érted, hogy aztán téged is átkísérjen azon a hídon. Lehet, hogy részed volt abban a kiváltságban, hogy valaki tanítványozott téged. Erre a helyzetre is igaz az előző gondolatom. Még egy olyan hithősnek is, mint Pál, kellett Barnabás vezetése, amíg kész nem lett arra, hogy maga is vezessen. A Krisztusban való élet nem úgy lett kitalálva, hogy egyedül meg lehessen tapasztalni.

Most rajtad a sor! Vezethetsz valaki mást, ahogy elkezdi – vagy éppen folytatja – Krisztus követését. Ebben a rövid időben, amelynek örökkévaló következményei vannak, meghatározhatod egy másik diák egész életpályáját. Ez része a legizgalmasabb kalandnak, amiben egy ember valaha is részt vehet.

A Compass-t arra tervezték, hogy segítsen neked – a tanítványozónak – hogy egy másik, fiatalabb hívő bölcs és segítőkész vezetőjévé válj. Minden lecke közvetlenül számodra íródott, nem pedig a tanítványodnak. Nincsenek kiosztandó leckék és kitöltendő feladatok, csak neked szánt információk, hogy olvasd el, értsd meg, készítsd el és add elő a tanítványodnak. A leckéket nem arra tervezték, hogy a „béna tanítványozást” megkönnyítsék, hanem hogy lehetővé váljon a „kiváló tanítványozás”. Ha csak 10 perccel a találkozó előtt futod át az anyagot, arra a tanítványod rá fog jönni, te pedig nyomorultul fogod érezni magad. (Ezt tapasztalatból mondom.) Másrészt, ha szakítasz rá időt, hogy alaposan beleásd magad a tananyagba, hozzáadva a szenvedélyedet és a tapasztalatodat, akkor végleg megváltoztathatod a tanítványod életét, és elnyerheted a szeretetét. Lehet, hogy még a gyerekét is rólad fogja elnevezi, és ott fog zokogni a temetéseden. Megéri, úgyhogy kezdheted is magad beleásni az anyagokba!

Azt javasoljuk, hogy minden találkozó előtt menj végig egy négy lépésből álló folyamaton. Az első lépés az, hogy olvasd el a leckét. Olvashatod hangosan, vagy éppen magadban, vagy le is laminálhatod, hogy zuhanyzás közben olvashasd, nekem mindegy. Csak olvasd! Olvasás közben pedig figyelj a fő részekre:

E heti kirándulás – Ez egy rövid leírás arról, hogy merre tartotok ezen a héten. A feladata az, hogy kiemelje a célt vagy a fő bibliai gondolatot, amelyet a tanítványodnak meg kell értenie. Ez segít meglátni az erdőt a fák mögött.

Beszélgetés közben – Ez a lecke veleje. Ebben mondjuk el neked, hogy mi van bennünk az adott témával kapcsolatban. Vagy éppen megosztjuk veled a legtömörebb módot, amivel át lehet adni egy kulcsgondolatot. Némelyik lecke úgy néz majd ki, mint egy személyes bibliatanulmányozás; a másik talán egy ábrát magyaráz el, amit felvázolhatsz egy zsírfoltos szalvéta hátoldalára. Ahogy a címe is mutatja, ez a rész, arról szól, hogy miről beszélgessetek, miközben ezen az útszakaszon vezeted a tanítványodat.

További lépések – Nem az a feladatod, hogy a tanítványaidból ügyesebb bűnöseket faragj, hanem, hogy segíts nekik egyre inkább Jézusra hasonlítani. A Westminsteri Nagykáté szerint a megszentelődés Isten kegyelmének azon munkája, amikor a Szentlélek a szívünkbe helyez minden üdvözítő kegyelmet, ezt a kegyelmet pedig annyira felgerjeszti, növeli és megerősíti, hogy egyre inkább meghalunk a bűnnek és új életre támadunk fel. Ebben a részben adunk néhány konkrét lépést, amelyek segítségével a tanítványod gondolatait és tetteit arra serkentheted, hogy „felgerjedjen a kegyelem”.

Mellékutak – Egy utazás alatt lehet, hogy néhány napot egy adott terület nyugodtabb tempójú felfedezésével töltesz. Ugyanez megeshet hívők tanítványozása közben is. Ebben a részben megemlítünk néhány olyan plusz forrást, amelyeket akár magad is elolvashatsz, illetve ajánlhatod őket a tanítványodnak is azokban a témákban, amiket esetleg mélyebben akartok tanulmányozni.

A második lépés az, hogy megértsd a tartalmat. Rágd meg, gondolkodj rajta, keresd ki a bibliai részeket! Építs fel egy konkordanciát a fejedben: gondolkodj el azon, hogy milyen más igehelyek beszélnek erről a témáról! Ha van olyan rész, ami jobban tetszik, gondold végig, hogy nem lehetne-e inkább az a lecke főszövege! Firkálj egy papírra, találj ki egy ábrát – ha mi nem adtunk a leckéhez – és járasd az agyad, hogy olyan illusztrációval tudj előállni az életedből, ami érthetővé teheti az egész mondanivalót! Teszteld magad, hogy emlékszel-e az adott lecke mindegyik vázlatpontjára! Keress rá a Google-on a kulcskifejezésekre, és nézd meg, hogy hová lyukadsz ki! Üss fel egy kommentárt, és bizonyítsd be, hogy mi igazából olyan eretnekek vagyunk, akik megfeszülnek annak érdekében, hogy megronthassák az egyetemisták új generációját! (Bár nem vagyunk azok, szóval ez többnyire időpocsékolás lenne. Kivéve ha a kommentár történetesen a Matthew Henry, ugyanis Matthew Henry-t olvasni sosem időpocsékolás. A fickó egy szuperhős.) Mindenesetre a második lépés lényege, hogy gondolkodni kell. Gondolkodni, gondolkodni, gondolkodni.

A harmadik lépés különösen fontos. Készülj föl a találkozóra! Gondold végig, hogy hogyan fogod az anyagot a tanítványodnak átadni! Íme, egy ötlet: nem kell neki erről az eszközről beszélned. Hadd gondolja, hogy zseni vagy. Egy lelki óriás, aki mindent tud, aki puszta kegyelemből alászállt, hogy megossza a vele a tudás örök forrását! Ha jó munkát végeztél a második lépésnél, akkor könnyű lesz számodra néhány puskát készíteni post-it-okra, és beragasztani őket a Bibliád stratégiai helyeire. Sosem fognak rájönni. Vesd papírra az igehelyeket, amiket meg akarsz mutatni tanítványodnak, valamint a kulcskérdéseket vagy ötleteket! Rajzold le az ábrát, ha nem vagy biztos benne, hogy emlékezni fogsz rá! Írj ki egy laza idézetet, amit használni akarsz!

Nem az a motivációnk ezzel a tanáccsal, hogy csalásra ösztönözzünk, hanem hogy a tanulást megkönnyítsük. Az emberek nem tanulnak jól a kitöltögetős feladatlapokból:

„Olvasd el az Apcsel 17:10-et! A testvérek pedig még akkor éjjel elküldték Pált Szilásszal együtt Béreába.

Kérdés: Hová küldték Pált és Szilást? __________.

Valaki tudja a választ? Valaki?”

Borzasztó így tanítani. Ne tedd! Ehelyett inkább tervezz beszélgetést! Tudd, hogy miről akarsz beszélgetni, és légy készen megmagyarázni az igerészeket. De ne ossz ki lapokat, és ne kérdezz olyanokat, amik egy hatévest is untatnának! Post-it lapok. Próbáld ki! Csodás lesz.

Végül pedig az anyag előadása. Ha szorgalmasan végezted a munkád az első három lépésnél, akkor most igazán csak annyi a teendőd, hogy megjelenj a találkozón, és szeresd a tanítványodat. Ha a szíve épp most tört össze, akkor a leckét valószínűleg a következő hétre kell halasztanod. De hacsak éppen nem dobta be neki egy édes kis teremtés (esetleg egy nagy vezérhím pasi) a „Legyünk csak barátok” szöveget, akkor készen kell lenned, hogy a nagyszerű utazás következő állomására kalauzold a tanítványodat. Mondd el, hogy miről gondolkodtál! Nyisd ki a Bibliát, rajzold le az ábrát, és mindenképpen hallgasd a tanítványodat legalább annyi ideig, amennyit te beszélsz! Meg fogod változtatni az életét!

Olvass! Értsd meg! Készülj föl! Add elő!

Ha jól végzed a munkádat, még lehet, hogy a temetéseden is együtt fogunk zokogni a tanítványaiddal.

Ja, és még egy dolog a végére. Mielőtt belekezdesz, meg kellene hallgatnod (el kell olvasnod) Roger Hershey előadásait a CD-ről. Minden pénz megérnek! Hershey csodás tanítványozó, és nagyszerűen képez tanítványozókat. Ha meghallgatod/elolvasod ezt a négy előadást, akkor a lehető legjobb átfogó képet kapod a tanítványozásról. A helyedben nem is merészkednék ki, amíg meg nem hallgattam (el nem olvastam) az előadásait.

%d bloggers like this: